Te a szívedre, vagy az eszedre hallgatsz?

Posted on

agyalás, döntésMiért nem tudsz mindig dönteni? Érzed-e magad döntésképtelennek bizonyos szituációkban? Mi kell a sikeres és jó döntéshez? Döntéssegítő fejlesztő cikkemben az agy működésével foglalkoztam, s tippet adok a döntési helyzetek könnyebb és hatékonyabb megoldásához.

A címben feltett kérdésen ne gondolkozz sokat! Elárulom. Az emberek nagy többségét érintő válasz az, hogy érzelmeink alapján hozunk döntéseket. Meglepő vagy sem, hiába van minden döntésben érzelmi és értelmi befolyásunk, alapvetően az érzelmeink dominálnak minket a nap 24 órájában.

Nemrég láttam a tévében egy izgalmas ismeretterjesztő beszélgetést, amiben az emberi agy működéséről volt szó tudományos eredményekkel igazolva egyes témaköröket: jelen esetben a döntési folyamatok háttérmetódusait.

Az elméletek azt mutatják, hogy képesek lennénk mindig ugyanúgy és ezáltal mindig jól dönteni, HA személyiségünk és kulturális, szociológiai hátterünk, sőt genetikusan öröklött ismereteink nem befolyásolnának mindannyiunkat.
Az életünk döntései, döntési folyamatai a szerencsejátékhoz hasonlatosak.

Persze vannak, akiknek agyi területeik egy kérdés esetén inkább az értelmi (a homloklebenyük érzékenyebb aktivitást mutat ilyenkor) aspektust helyezik előtérbe, s vannak akik inkább az érzelmi részt.

A fő tudományos felismerés talán mégis az, hogy a döntéseinket nagyban meghatározza az emlékezetünk, a memóriánk, a megélt élettapasztalatunk. Mindannyiunk memóriája tehát döntést segít, egy megjósolhatóbb jövőt láthatunk meg általa, s ezáltal beláthatóbbá, tervezhetőbbé teszi az életet.

A különbség, hogy mikor döntünk inkább érzelmi és mikor értelmi alapon, sokszor a döntési helyzettől függ.

Mivel az agyunk jellemzően úgy van becsatornázva, hogy többnyire érzelmi alapon döntsünk, önfejlesztést, tudatosságot, tanulást kíván tőlünk a kor számtalan kihívása, amely pont ellenkező döntési folyamatokat vár el tőlünk. Az ipari és információtechnológiai alapú világban jóval megfontoltabb, racionális döntésekre van szükség az embertől. Ez pedig önkontrollt, önfejlesztést igényel.

És mégis miért vagyunk olykor döntésképtelenek?

A tudományos kutatások igazolták, hogy milyen erősen rögzülnek bennünk a gyermekkori tiltások, az ellentmondásos nevelési minták, szabályok. Ezek alapján az emlékek és cselekvési helyzetek, minták alapján azt tanuljuk meg, azt éljük meg már gyermekként, hogy nincs jó döntés, nincsenek jó megoldásaink számos helyzetben. Így ha felnőttként szembekerülünk egy kisebb-nagyobb kihívással, a memóriánk azonnal jelzi, hogy ismerős kérdéssel találkoztunk-e, s mi az arra adott korábbi válaszunk, döntési lehetőségünk. A rossz érzés rögzülése hosszú évekre, akár évtizedekre meghatározza döntésképtelenségünket, vagy éppen a rossz, hatástalan, működésképtelen döntések kiválasztásának okát.

Persze a kérdésekre adott válaszaink, a döntéseink automatizmusa feloldható akkor, ha megtanuljuk, meg akarjuk tanulni a korábbi, nem sikeres döntési stratégiáinkból való kilépést, s változtatunk az automatizmusokon.

Egyszerű, gyakorlati javaslatom: Mindig azt mérlegeld először, hogy, a DÖNTÉS mennyire fontos, sürgős most neked.
Ez alapján kezdjünk el agyalni, vagy hozzunk meg egy cselekvési stratégiát, majd cselekedjünk!

Bizonyos kérdéseket, problémákat fontosabb elbagatellizálni, hiszen akkor nem akadunk le a lényegtelenebb, nem fontos, nem sürgős kérdések megoldásánál. Nem vesz el több időt a kérdés átgondolása, s nem cselekszünk majd feleslegesen, s ezáltal sokszor rosszul, egy valójában számunkra akkor és ott érdektelen döntési helyzetben.

Szánj időt a kérdés átgondolására, a helyzet megértésére. Utána garantáltan okosabb döntés születhet. Ne akarj azonnal cselekedni.

(érdekes videó a témában az agy döntési folyamatainak hátteréről érdekfeszítő és érthető módon: http://www.atv.hu/videok/video-20150415-friderikusz-2015-04-14 )


One thought on “Te a szívedre, vagy az eszedre hallgatsz?

  1. Pingback: Az első benyomásról | Nőfejlesztő

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>