Saját “miNŐ vidék” rovat a Hungarian Provence blogon

Posted on

Téli este - miNŐ vidékBüszke vagyok és meg kell osztanom Veletek. Felkért a Hungarian Provence bloggerinája arra, hogy inspiráló, nőies, lelkis és vidéki “ízű” cikkeket írjak blogjára. Az öröm kölcsönös. Nekem megtisztelő a felkérés, neki izgalmas újdonság egy másik nézőpont megjelenése.

Belevágtunk! :-)

A téma számomra egyértelmű volt és adott: számos élethelyzeti változáson átevickélve, végül új életet kezdtem, nem saját elhatározásból. Lelkileg és agyilag is felfrissültem azóta. Ezt a költözésből adódó, kompromisszumokkal terhes időszakot írom le a “miNŐ vidék” rovatban.

Köszönöm a sok kedves és együttérző kommentet és visszajelzést, amit az első rész óta Tőletek kaptam!

Sokat jelent nekem és ösztönöz a munkámban és hitemben.

Remélem, hasonlóan sok inspiráló érzést, ötletet tudok nyújtani a többi írásommal is!

A részeket itt tudjátok újraolvasni:

1. Kiégés, kilátástalanság egy szikrányi reménysugárral (Élvezem a főváros nyüzsgését, nem is vágyom máshova. Párom miatt mégis menni kell, nagyon nehezen emésztem meg a dolgot. Próbálom meglátni a magyar vidék szépségében rejlő lehetőségeket… Párom problémái az enyémek is, szerencsére!)

2. Menekülés a magány elől nyitott szemmel (Sokat olvasok az új lakásban, új városban, mert ráérek. Megjelenik első barátunk, aki azóta is lelkes vendégünk. Rájövök, hogy az elzárt világban jön nálam az ihlet: sütök, főzök és szappant gyártok: receptek a cikkben.)

3. Szegény embert az ág is húzza? (Passauban szilveszterezhetünk, ami sok jót ígér, a város gyönyörű. Listát írok a lehetséges munkahelyekről, ahova ezek után bedobom magam, nem sok sikerrel. Kiderül, miért szeretem mégis az állásinterjúkat, s mit javaslok neked is ahhoz, hogy örömteli és ne feszült legyen ez a helyzet. Barátnős javaslat lök tovább: krízis esetén tanulj!!!)

4. Keresem a helyem és az építő közösséget (Tanulom tovább a németet egy tervezős közegben, majd megtapasztalom első itteni munkahelyem kiábrándító valóságát, és elmélkedem kicsit a közösségi összefogások hiányáról.)

5. Dugd ki az orrod! (Cukrászdában lazítunk, a lelkünkben és testünkben érezhető, feszítő hiányérzeten. :-) Kocséron meghatódom Petőfi, ma is működő útkaparó csárdáján és belefogunk saját vidékfejlesztési projektünkbe. Kiskerti innovációnk valóban kis sikereket, nagy tanulságokat eredményez. Vidáman kísérletezünk tovább a 4 szem, elfuserált szamócatermés után.)

6. Gyűjtögetés és kastélyozás macskagyerekekkel (Agyalok és okoskodom kicsit a rugalmatlanságunkról és a változás természetes igényéről, amit olyan nehezen hagyunk megtörténni. Bejárjuk Hajós barokk kastélyát, majd Macs megszaporodik. Lándzsás útifűszirupot gyártok saját kezűleg szedett növényből és gyűjtögetünk a ház körül.)

7. Komposztálós, medvehagymás, majki remeteházak (Nagy mennyiségben elkezdtünk komposztálni és chilipaprikát “aratni”. Kritizáltam a cikkben a medvehagyma-mániát, de kaptam kommentben JÓ ötleteket a felhasználására. Gondolkodom a kistermelőségben, és utazunk egy különleges helyre: gyógynövénytermelő remeték házaihoz Majkra.)

8. Közmunkás voltam, állatkertben töltekeztünk, tejfölös sütit készítek (Megízleltem, milyen az, amikor a rendszer megalázó helyzetbe hozza az embert, s még hálásnak is kell lennie érte. Állatkert van ilyen is olyan is, de a nyíregyházi garantáltam felhőtlenül kikapcsol kicsit és nagyot is. Süti-fanoknak akkor is kell édesség, ha nem akarják bekapcsolni a sütőt, itt egy jó recept hozzá.)

9. Vihar után madárfióka-mentés; Tanyaközpont Helvécia közelében (Vihar után felfrissült a levegő, és lepotyogott pár védtelen és kezdő repülő madárfióka. Mit tehetünk, fogjuk meg, ne fogjuk meg? Szakszerű válaszok a cikkben! És ellátogattunk egy, számomra ismeretlen fogalom helyszínére, egy tanyaközpontba. Lepusztultság és újraéledés egyben.)

10. jubileumi rész!!! Apró vidéki felismerős játék; Élő ételek; Csípés ellen pálinka; Ünneplés csipkebogyó likőrrel + recept (Látogatók érkeznek az ágyásunkhoz, nem igazán örömteli a találkozás… A jógastúdióban élő ételek workshopot rendeztek, még jó, hogy elmentem enni, és receptekre rácsodálkozni. :-) A pálinka minden csípésre megoldás, külsőleg. Csipkebogyó-likőr RECEPT ugyanitt. )

11. Vidékre költözés és eltávolodás az emberektől?; A paradicsom ezerféle felhasználási lehetősége; A piros szín jelentése (Elmélkedem azon, hogy hány barát, ismerős veszett el azzal, hogy elköltöztem vidékre. Aztán örömködöm azon, hogy hatalmas paradicsomtermésünk lett, amit nem győztem szedni, felhasználni, s közben izgalmas receptekbe botlottam. Te ismered a színek hatásának jelentését?)

12. Újrakezdések tanulással, változtatással; A legfontosabbak a házi patikámból; Éves szűréssel a megelőzésért
(A friss részben az újrakezdésről mesélek, (a saját tavalyi év végémről), megosztom saját levendulaolaj receptemet és az egészségügyi szűrésekre hívom fel a figyelmet.)

13. Új női közösségre leltem; Átgondolom a vidék kontra városi gyermekvállalás kérdését (A közösségépítésről elmélkedem és egy remek saját tapasztalatot mesélek el, Női konferencia Kecskeméten, a gyermekvállalásról gondolkodom hangosan, s leteszem a voksom a városi életmód mellett.)


3 thoughts on “Saját “miNŐ vidék” rovat a Hungarian Provence blogon

  1. Pingback: Díjat kapott a nofejleszto.hu – Liebster Award 2014 | Nőfejlesztő

  2. Pingback: Szülinapos a Nőfejlesztő | Nőfejlesztő

  3. Pingback: 12. rész miNŐ vidék | Nőfejlesztő

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>