Hogyan segíthet az önismeret az alvászavarok leküzdésében? + TESZT

Posted on

Hetek óta vadászok egy jó önismereti tesztre, hogy megoszthassam veletek is és lám, végre ráakadtam. Ez pedig a Meryers-Briggs féle személyiségteszt, amit melegen ajánlok kitölteni álmatlankodónak és jóalvónak egyaránt. De ha nem tudsz aludni, akkor főleg neked szól ez a bejegyzés. A vendégszerző Horváth Ágnes, http://alvasguru.hu.

Mi köze az alvászavaroknak az önismerethez?

Direkt módon nem sok (az alvás egy fiziológiai jelenség, mely az agyban zajlik le, ilyenkor megy a test néhány órás „szabira”), ám indirekt módon nagyon is sokat lehet profitálni abból, ha jól ismered magad. Ha ugyanis nem tudod feloldani a benned rejlő ellentmondásokat, esetleg nem is tudsz róluk, nem fogsz tudni jó döntéseket hozni. Esetleg megragadsz egy olyan munkahelyen, ahol semmi keresnivalód vagy sorozatos konfliktusok döbbentenek rá arra, mi is jó neked és hogyan szereted, ha az emberek viselkednek veled szemben. Rossz barátokat választasz és általában véve elfecsérled az idődet olyan hobbikra, emberekre, házasságokra, amik valójában nem építő módon hatnak rád. És evvel meg is érkeztünk az alvászavarokhoz: kevés vagy hiányos önismeret ->> konfliktusok, problémák, viták, kudarcok ->> idegesség, szorongás ->> alvászavar. A teszt, amit találtam, a Carl Gustav Jung személyiségtipológiájára épül, de kiegészül egyéb elemekkel is.

Az introvertáltak imádnak csevegni!

Az introvertáltak imádnak csevegni!

Egy kis elmélet: hány ember lakozik bennünk?

Jung – nagyon okosan – rájött, hogy az ember tele van ellentmondásokkal. Egyetlen ember sem testesít meg egy tiszta személyiségtípust, mindegy, milyen módon határozzuk meg ezeket a típusokat.
Elméletéből kiindulva az ember, élete során, élményeket és tapasztalatokat gyűjt, melyek teljesen ellentétes minőségekből tevődnek össze. Ezek az ellentétes élmények általában kiegyensúlyozzák egymást. Hogy a személyiség temperamentuma, gondolkodásmódja, a külvilág élményeinek feldolgozása szempontjából mennyire tolódik el egyik vagy másik végletbe, azt egy skálán lehetne szemléltetni.

A külvilág élményeinek feldolgozása szempontjából például képzeljünk el egy skálát, melynek egyik végén a teljesen magába húzódó (introvertált), másik végén pedig a teljesen kinyíló, mások felé forduló személyiségtípus van (extrovertált). Jung szerint a kérdés csak az, hogy mennyire tolódik el a skála egy ember esetében egyik vagy másik véglet felé, tehát a skála mely pontján helyezkedünk el. Bármelyik típus is dominál egy ember személyiségében, világhoz való viszonyában, a másik típus is ott van benne elrejtve a tudat alatt.

A tengert órák hosszat bámulni… ebben inkább az introvertált típus profi!

A tengert órák hosszat bámulni… ebben inkább az introvertált típus profi!

 

A személyiség másik összetevője, hogy az ember az őt ért élményeket milyen módon közelíti meg, hogyan dolgozza fel: racionálisan (gondolatokra vagy érzésekre helyezve a hangsúlyt), vagy irracionálisan, azaz az észlelés és intuíció segítségével. Hogy az irracionális megközelítés világos legyen, észlelés alatt azt érjük, hogy az észlelő számára a világ érzékszervekkel való megragadása a hangsúlyos. Tehát az a fontos számára, amit lát és hall, ezt meg is jegyzi, emiatt nagyon jó a megfigyelőképessége. Az intuitív ember a lehetőségek és összefüggések, felismerések szempontjából közelíti meg a világot.

És a gyakorlat: hogyan használd a tesztet?

Az oldalon 4, 20, 72, 88 ill. 94 kérdéses tesztsorozat található, ha tudsz, érdemes rá több időt szánni, ugyanis minél több kérdést válaszolsz meg, annál pontosabb a teszt.
Bármit gondoltál is eddig magadról… meg fogsz lepődni!

Jó szórakozást!

A tesztekhez kattints ide!

(bal oldalt a Személyiségtesztek alatt kiválaszthatod hány kérdéses tesztet akarsz kitölteni)

*

A cikk szerzője: Horváth Ágnes, alias Alvásguru. Blogján és weblapján információkkal és gyakorlati tanácsokkal látja el az aludni vágyókat, a gyógyszerüket, beidegződéseiket és a szorongásaikat elhagyni vágyókat, az életüket szabadon és stresszmentesen élni vágyókat. Én már nyugodtan és boldogan alszom el esténként. És Te?
htttp://alvastrening.cafeblog.hu
http://alvasguru.hu


One thought on “Hogyan segíthet az önismeret az alvászavarok leküzdésében? + TESZT

  1. Pingback: Személyiségtesztek és önismereti gyakorlatok | Nőfejlesztő

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>