Önismeret, önmegismerés = önbizalom

Posted on

evolúció, változás, önismeret, fejlődésAz önismeret, önmegismerés valójában egy tanulási folyamat, ami egész életen át zajlik. Nem csoda, ha bizonytalan az ember, sőt időről-időre, a személyes és a környezet, a kontextus változásaiból felocsúdva újra kell értelmeznie saját magát, elképzeléseit önmagáról, terveit, vágyait rangsorolni és utakat keresni. Azzal, hogy Te nyitott vagy, azzal, hogy tanulsz és képezed magad (bármely területen), azzal, hogy keresed a saját örömforrásaidat, csak azzal tudsz/ és vagy képes az önismeretben előre haladni.

Mi kell az önmegismeréshez?  Tanulás, nyitottság, változás, alakulás, örömködés, és beépíteni magadba a számodra érdekes dolgokat.

Az önismeret hit

Olyan hit, ami életünk egészén végigkísér minket, hol kevésbé érezhetően, hol erőteljes határozottsággal, hol kétkedéssel, kérdésekkel és bizalmatlansággal telve. Ezt a hitet harcoljuk és hurcoljuk végig az életünk során.
Az önismeret része a múlt-jelen-jövő érzeteink, tudásunk. Ahogyan újra és újra átértékeljük a múltunkat (ami volt, amilyenek voltunk, amilyen körülmények között álltunk helyt, vagy buktunk el), úgy alakul a jelenünk, s persze majd a jövőnk is. Az önismeretünk esetében a legfontosabb – szerintem és ezt nem sokat hangsúlyozzák az okos könyvek sem – a JELENÜNK megélése, értelmezése.

Túl sok időt szánunk a múlt hibáira, a „mi lett volna ha” típusú elmélkedésekre. Ezeket jó megrágni egyszer-kétszer, de a tanulságokon és pozitív tapasztalatokon kívül nem lenne szabad leragadni a múltban. Erőt adnak, tudunk a régi képességeinkre, készségeinkre támaszkodni, ha a jelen-szemlélettel elemezzük a múltat: mi segíthet nekünk ma tovább lépni, mire voltunk képesek régen, mit értünk el (akár a legapróbb KONKRÉT eredmények, sikerek, döntéseink fontosak), mi lenne ma a fontos, mi okoz nekünk ma örömet!
A jelen-szemlélettel könnyebben és gördülékenyebben épül a jövőnk is, sőt döntéshelyzeteinkben határozottabbak és bátrabbak vagyunk, hiszen a múltunk erőt ad a jelenben éléshez, így a jövőn nem kell görcsölni.

A túlzottan jövő-centrikus figyelem (mit szeretnék elérni 5-10 év múlva tervek) azért lehet csalóka, mert egyrészt nem éljük meg a jelen adta apró örömöket, nem látjuk meg a hirtelen adódó lehetőségeket, másrészt ha mégsem érjük el a nagyobb és hosszabb távú céljainkat, – ami természetes, hiszen mennyi minden változik velünk együtt pár év alatt! – kudarcként éljük meg, és még inkább csalódunk az önismeretünkben.

Felmérni magunkat, a jelenlegi tudásunkat, hitünket, tulajdonságainkat, jelenlegi örömforrásainkat, kisebb céljainkat sokkal fontosabb, mint egy későbbi önmagunkat megtervezni, megjósolni, majd igyekezni elérni azt.

Nehéz folyamat az önmegismerés

Ha Te nyitott és tanulni vágyó ember vagy, akkor sokkal komplexebb és változékonyabb, mint sokan, akik megelégednek a 10-15 évvel ezelőtti önmagukkal.  És pontosan ezért érezheted nehéznek az önmegismerés folyamatát. Hiszen változol, folyton érnek más és számodra új ingerek, élmények, ami visszahat rád, a fejlődésedre.

A jelen (XXI. század) embere elképesztően dinamikus és robbanékony, impulzív világban él. Ehhez igazodunk, ehhez igyekszünk igazodni. Irtó nehéz. És nem is fontos, nem is akarja mindenki ezt az igazodást, versenyt felvállalni.
Ez nem baj, ez tény: ha valaki ebben az impulzív világban akar egyensúlyt teremteni önmagában, megismerni az önmagába vetett hitét, annak időről-időre le kell lassítania az önfigyelésre, miközben el kell fogadni tényként, hogy MINDEN fénysebességgel változik körülötte. Amikor újra visszatérünk a valóságba, munkába, magánéletbe, (napi robot, napi rutin, ami ugyanúgy fontos, csak más szerepek!) akkor ezzel a felgyorsult változással nézünk szembe. Hatunk egymásra, így változik önképünk is. Tanulunk a környezettől, motivál a változás, változunk kívül-belül.

Valójában ez a tanulási folyamat az életünk értelme.

(kép forrása: pixabay.com)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>