Önbizalomnövelés párban vagy egyedül

Posted on

childizgiatlagosMost a rajzos és írós önbizalomnövelő gyakorlatokat veszem sorba. Kevés eszközzel, nem sok, magadra szánt idővel tudsz előre lépni ezen a rögös önfejlesztő úton. Papír és nyitottság, amire leginkább szükséged lesz.

Mivel számos cikkem szól az önbecsülés-fejlesztésről, annak zavaró hátteréről, a problémák lehetséges megoldásairól (itt találod ezeket, katt!), most nem térek ki részletes fejtegetésekbe, hanem egyből belevágunk a gyakorlati feladatokba. Válogass kedved és időd szerint az alábbi eszközökből!

I. feladatok: Rajzos és színes személyiségtesztek:

- Hat motívumos teszt, melyből személyiségedre és egészségi/testi állapotodra is következtethetsz:
http://illuzio.cafeblog.hu/2015/05/11/hat-motivumos-teszt-ez-lerantja-rolad-a-leplet/

- Szín-teszt: A neked leginkább és legkevésbé tetsző színek alapján kapsz magadról egy jellemzést. http://www.ertekesvagy.hu/szinteszt/

- 4színű-teszt – melyik kombinációk tetszenek a legjobban? http://www.erdekesvilag.hu/egy-erdekes-szemelyisegteszt-a-szinek-segitsegevel/

(További játékos és komolyabb online kattintós tesztet itt találsz nálam összegyűjtve: http://nofejleszto.hu/tudasanyagok-tesztek/)

II. feladat: Külső képünk, testkép

Minimum 2 ember kell hozzá. Vegyetek magatok elé 1-1 lapot és piros tollat.

1. lépés: Rajzoljátok le pirossal azokat az emberi testrészeket, amik nagyon tetszenek a másikon.
2. lépés: Ha készen vagytok, fordítsátok le a lapot, hogy a másik ne lássa, mit alkottatok. Mondjátok el egymásnak, MI az, amivel nem vagytok kibékülve magatokon, külsőleg.
3. lépés: Mutassátok meg a lapotokat, és mondjátok el egymásnak, mit rajzoltatok le a másikról, és azt/azokat miért szeretitek a másikon ezeket /miért tetszik nektek az adott testrész?

Eredmény: Érdemes a testünk külsejével kapcsolatban önvizsgálatot tartani a másik szemén keresztül is. Sokszor szembesülhetünk azzal, hogy amit magunkon a legfurcsábbnak, bénának, visszataszítónak érzünk, pontosan azt szeretik bennünk/rajtunk mások. És az okát is megtudjuk, miért és mit tart rajtunk szépnek, különlegesnek, vonzónak és érdekesnek, izgalmasnak és egyedinek a külső szemlélő.

Figyelem! SOHA nem árt, ha elfogult emberek véleményét is meghallgatjuk, különösen, ha pozitív szavakat kapunk. A jóból soha nem elég. :-)

III. feladatok: Belső én-képünk

Akkor tudunk igazán élni a lehetőségeinkkel, és sikeresen megbirkózni új helyzetekkel, ha tudatában vagyunk képességeinknek, erősségeinknek és gyengeségeinknek egyaránt. Az egészséges önbecsülés folyamatos fejlesztésre szorul! Nincsenek folyton boldog és állandóan sikeres emberek. Mindenkinek vannak hatalmas küzdelmeik, rossz napjaik, sőt, pech-szériáik. DE a sikerest és önbizalomerős embert az választja el a pesszimistától, hogy előbbi MEGKERESI a módját annak, hogy miként lépjen tovább, miként segítsen magán (máson) és milyen módszerek hoznak adott helyzetben jobb megoldást az adott életkörülményre.

1. Elsőként végezz otthon egy-egy tesztet személyiségjegyeid feltérképezésére. A legkomolyabb online teszteket ajánlom most:

- Rövid teszt egy szakembertől: Az „Önbizalom, erősségek” kérdéssor arra adhat választ, hogy mennyire ismered saját magad, hogyan viszonyulsz a kihívásokhoz. Bencsik Andrea pszichológus tesztje: http://onlinepszichologus.com/Online-pszichol%C3%B3giai-tan%C3%A1csad%C3%A1s-%C3%A9s-konzult%C3%A1ci%C3%B3/Online-pszichol%C3%B3giai-tesztek/%C3%96nbizalom,-er%C5%91ss%C3%A9gek-online-pszichologiai-teszt

- Összetettebb és hosszabb teszt: Jungi típusvizsgálatával személyiségtípusunkat láthatjuk meg egy komoly teszt végigkattintgatásával:
http://lelektanitipusok.net/tesztek/teszt_jung

2. Egyszerű (majd meglátjuk mennyire) gyakorlat egyedül otthon

Készíts egy 3-5 db felsorolásból álló táblázatot 2 oszloppal. Az egyik oszlopba írj össze 3-5 db ROSSZ tulajdonságodat (mit nem tudsz csinálni, miben vagy béna, milyen idegesítő tulajdonságod van?), a másik oszlopba jöhetnek a JÓ tulajdonságaid és képességeid!
Nincs kifogás! Ha rosszból összejött az 5 db, akkor a jóból is le kell írnod 5-öt!

2 további teendőd lesz:

- A jó tulajdonságok alapján össze kell állítanod (rajzolhatsz, újságból is kivághatsz és ragaszthatsz, vagy írhatsz csupán) a saját ÉRTÉK-faladat egy fehér lapra. Erről korábban itt írtam bővebben, itt olvashatod: http://nofejleszto.hu/ertek-fal-neked-van-mar/
Kezdd az 5 most felsorolt tulajdonsággal, s folytasd újakkal.
A vizuális látásmód sokkal inspirálóbban hozza elő a régi emlékeket belőled a JÓ dolgokról, mint azt képzelnéd.
Ezen a falon ne fogd vissza magad, hiszen a TE önbecsülésedről, JÓ tulajdonságaidról, sikeres eredményeidről van most szó! Merj szembe nézni a sikereiddel!

- Próbáld ki, hogy magad kezébe veszed a döntést és az önbizalmad. Mi a teendő? Keress motiváló és inspiráló külső és belső eszközöket ehhez. Mindenkinek megvannak a saját magához leginkább passzoló eszközök, válogass kedvedre:
Ha elolvastad a cikkemet az Érték-falról, láthatsz jó pár inspiráló ötletet, amit felírhatsz magadnak, mint motiváló, készség- és képességfejlesztő eszköz. Ilyenek pl.: saját régi fotóid önmagadról, motiváló gondolatok, könyvek, életrajzi anyagok példaképeidtől, lélekemelő filmek, készségfejlesztő tanfolyamok, (pl. jobb agyféltekés rajzolás) sportélmények (eredmények saját magadhoz képest!), utazások, olvasás, naplóírás, egyszerű, de sikeres emberekkel készült interjúk (Pl. nálam a hétköznapi életet élő sikeres nők: http://nofejleszto.cafeblog.hu/kategoria/sikeres-nok/ )


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>