A legjobb önbizalom-fejlesztő tréning a valóság

Posted on

protest-156031_1280Tanulunk éjjel és nappal. Van, aki az álmait kutatja, van, aki a rideg tényekben hisz, sokan a csillagok állásából számolják ki a jövőt. Az önbizalmunk eközben folyton változik. Hullámzik, akár csak a hangulatunk. De egy biztos, mi magunk is tehetünk róla, hogyan fejlődik önbizalmunk.

Az egyik nagy kelepcébe akkor kerülhetünk, ha nem hisszük el, hogy a valóság minket is beszippanthat. S ekkor jön is a második kelepce: azt érezzük, hogy nincs lehetőségünk és közünk a körülöttünk történő állapotok megváltoztatásához. A harmadik kelepce az utolsó szint, amibe bárki belecsúszhat, de ki is emelkedhet belőle: önsajnálat és tehetetlen düh lesz úrrá rajtunk és feladjuk a reményt és hitet.

Mindenki beleesik ezekbe a kelepcékbe?

Igen, mindenki bejárja ezeket az utakat élete során. Nőként valójában minden szintet bejárjuk akár havi rendszerességgel is: a menstruációs ciklusnak köszönhetően akár előre tervezhető időszakonként, vagy testünk hormonháztartásának változásával a terhesség időszakában, és a menopauza beindulásakor.

Vannak, akik ezekben a lelkileg zaklatott időkben felerősítve érzik kételyeiket magukkal kapcsolatban, s sok esetben újabb problémákat fogalmaznak meg.

Az önbizalmunk pontosan azért olyan képlékeny dolog, mert lehetőséget teremt számunkra a tanulásra, az új dolgok iránti érzékenységre és a változás felismerésére. Ez tehát egy pozitív fejlődési út is lehet. Amennyiben látásmódunkat, nyitottságunkat  és saját magunkba vetett hitünket nem engedjük ki saját erőnk, hatalmunk, ráhatásunk alól az összes kelepcét könnyebben kikerüljük. Azok a nők, akik hajlamosak mások véleményében és erejében inkább megbízni, a saját értékítéletük és véleményük, tapasztalatuk helyett, kiszolgáltatottabb helyzetből indulnak. Pedig számukra sincs más lehetőség, mint előbb-utóbb szembe nézni az őket ért kényelmetlen valóság kérdéseivel, s aztán saját válaszokat adni.

Az eszközök mindenki számára adottak

A fejlesztő tréningek egyik kulcspontja az, hogy a résztvevők kérdések és válaszok között kutakodnak, majd saját véleményeket alkotnak saját világuk, saját életszemléletük alapján. Jó, ha van egy segítő, aki megkeresi a megfelelő kérdéseket, s ezzel irányítja a résztvevők figyelmét. Ehhez nélkülözhetetlen eszköz a kommunikáció maga. Kommunikáció, vagyis hatékony párbeszéd, kérdés-felelet, ami két fő között és egy csoporton belül is folytatódhat.

Jó, ha nem maradunk egyedül gondjaikkal és bizonytalanságunkkal. De ne felejtsük el azt sem, hogy önbizalmunk hullámzásáért mi is felelősek vagyunk. Érdemes hát határozottabban fellépni a hullámvölgyeink ellen, és folyamatosan karban tartani képességeinket.

Számos eszközöd van saját önbizalmad házi fejlesztésére: élvezetes hobbit keresni, rendszeresen sportolni, barátokat találni és megtartani, pozitív üzenettel bíró filmeket nézni és könyveket olvasni.

Neked mi segít?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>