Nőiségünk születésnapjai

Posted on

Vénusz születéseMi köze van a görög istennőknek hozzánk? Hány női minőséget él meg minden nő? Milyen szakaszokra bontható a nővé válás? Röviden, de válaszokat kaptam a fenti kérdésekre, mely talán másoknak is utat mutathat önmaguk keresésében.
Séllei Györgyi szexológus előadásán hallottam jó pár érdekes, nekünk nőknek jobban tudatosítandó tényt nőiségünk megélésével kapcsolatban.
A szakember elsősorban azt hangsúlyozta, mennyire és miben változott meg a nőiség megélése az utóbbi 150 évben. Korábbi cikkemben már foglalkoztam az utóbbi évtizedek emancipációs folyamataival, melyet mindannyian megélünk minden nap. Nem szeretném ismételni magam. A lényege a fejlődéstörténetünknek annyi, hogy a társadalmi és szociális változásoknak köszönhetően a NŐ tulajdonból, választási jogokkal rendelkező, döntési helyzetbe hozott emberré vált. Új társadalmi szerepvállalásba kezdett, nő lett, anya lett, munkás lett, egyenlő lett (sok mindenben valóban!) a férfival együtt.
Ahhoz, hogy ez a változás lassacskán egy harmonikusabb együttéléssel is együtt járjon, mindkét nemnek egyensúlyra, egymás melletti harmóniára kell törekednie. Ahogyan minden területen, így a párkapcsolatban, munkában is a tartós egymás közelsége, együttműködése és összekapcsolódása eredményezi, eredményezheti az egyensúlyt, békét, örömöt.

A szexológus elmondása alapján minden nő több minőséget él meg élete során. Ezek a szakaszok mind nőiségünk szülinapjai lehetnének: amikor menzeszkor kislányból nagylánnyá, az első szexuális élmény során nagylányból nővé, több szexuális élménnyel asszonnyá, majd házassággal feleséggé, szüléssel anyává válunk. A nagymamaság az utolsó olyan életszakasz és minőség, melyben a bölcs női minőségig érünk. Vannak olyan indián kultúrák, ahol az idős nők tanácsa a legbefolyásosabb társadalmi közösség, akiket háború esetén, tanácstalanságban a férfiak is megkérdeznek, döntésre hívnak.

Okos gondolat lenne, ha életünk során, minden női minőségünket megünnepelnénk, utólag is örömmel emlékeznénk rájuk, s a megélés során is élveznénk, büszkén magunkévá tennénk. Ha a menzesz nem egy szégyenteljes és félelmetes dolog lenne a kislányok életében, s ha a szexuális élmények nem tudatlan és álságos információk alapján élnének sokakban előképzetként.
Van mit tanulnunk és átadnunk a nőiségről.

És mi köze mindannyiunkhoz a görög istennőknek? Csupán annyi, hogy ezek a félt istenek mind bennünk lakoznak, így alakítanak és éltetnek minket. Hogy kiben, melyik istennő domináns, különféle személyiségtesztekkel felfedhető. De ne feledjük, hogy bennünk van minden lehetőség arra, hogy változásunk során előtérbe helyezzünk más-más minőséget és készséget, melyre az adott időszakban jobban támaszkodhatunk.

  •  Szeléné, a Hold istennője a születés, a növekedés és a fejlődés jelképe,
  •  Athéné, a tudomány, a mesterségek és a nőies tevékenységek istennője,
  •  Perszephoné az alvilág úrnőjeként az odajutott lelkek vezetője, segítője,
  •  Artemisz, a természet, a vadászat istennője és a gyermekek oltalmazója,
  •  Aphrodité, a szerelem és a szépség istennője,
  •  Hesztia, a házi tűzhely istennője, aki fényt és szeretetet visz az otthonokba,
  •  Démétér, a termékenység, a szülés, a gyereknevelés, valamint a szántóföldek és a betakarítás istennője.

(egy femina.hu cikk arról, benned melyik istennő a domináns: http://www.femina.hu/ezo/milyen_istenno_vagy)

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>