Napló a családnak: receptkönyv az élethez

Posted on
Napló a családnak

Napló a családnak

Itt élünk, ide vagyunk bezárva: Rohanó világunkban, ahol egyre személytelenebbek a  kapcsolatok, és monoton, céltalan mindennapok uralkodnak. Káosz van körülöttünk és bennünk, értékválság teszi kétségessé, mit tegyünk és mit ne.

Vendégszerzőm, Gill Rita segítő írása.

Elmúltak a romantikus gyermekévek, amikor még Grimm és Andersen meg a többi nagy meseíró történeteit hallgatva belénk ivódott az értékes emberi jellem. Amikor még ezek a történetek utat mutattak a jóság, az emberségesség felé. Akkor még volt idejük és energiájuk a szülőknek mesélni. A gyermekeknek természetes volt a könyv, az esti mese, a fantáziadús, érdekes és tanúságos történetek.
Akkor még volt jelentése a család szónak. Együtt eltöltött, minőségi időtöltés, értékátadás, nevelés töltötte ki a család életét. Ismertük egymást, családtagok. Fontosak voltunk egymásnak.

Ma az idegen emberek fontosak. Idegenekkel osztod meg gondolataid, érzéseid, az életed. A család csak egy közeg, ahol felnőnek a gyerekek, de velük lenni, nevelni, átadni a tudást, a szíved, a lelked már nincs idő.

A problémákat a televízió és a közösségi háló dolgozza fel. Onnan tanulsz, próbálod a világ, az emberek működését megérteni. De ezt otthon kellene elsajátítanod. Az alapokat az otthonodban, a családodban kell megtanulnod. Aztán kiszélesedhet a tér, a látómeződ! De alapok nélkül rád omlik a világ. A súlyt, a felelősséget hordozni így nem lehet. Csak biztos alapokkal és háttérrel.

Ezért szükség van valamire, ami ezt az űrt kitölti. Mesekönyv helyett a valós életet leíró könyv veheti csak fel a harcot az idő és a gyorsan változó körülmények ellen.

Írj egy naplót a családodnak!

Leírhatod benne érzéseid, élményeid, pillanatnyi hangulatod. Megörökítheted lapjain életed fontos állomásait, tanúságait. A hibákat, miket felolvasva gyermekednek esti mese helyett a valóságról tanul hasznos dolgokat. Megismer Téged, megismered őt. Egy felolvasás interaktív estét indít el, mert vélemény mindig van, és kérdés is ezer…

Ez egy receptkönyv az élethez, ha úgy állítod össze. Rajtad múlik, mit tanítasz életed történetén keresztül, és mit hagysz hátra. Mert ha már nem leszel, ez a családi legendárium elmeséli majd milyen ember voltál, és hogyan lettél az, aki.

A naplóról bővebben itt olvashatsz, kattints!

Ha minden családban legalább egy ilyen életre való tanácsokkal teletűzdelt napló kerül, és hetente legalább egyszer összeül a család okulni, megismerni egymást a történetek által, már tettünk egy lépést a jobb világ felé.

A napló megrendelhető a gillrita9@gmail.com címen.

*

Rita művésznek készült, szociálpedagógusnak tanult, blogger lett. Célja a bizonytalan embereket megingathatatlanná tenni személyes varázsuk, egyediségük terén. “Értékeket közvetíteni egy élhetőbb világhoz.”

Rita blogjában egyéb hasznos cikket is találsz: http://joemberek.blogspot.hu


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>