Ki a barát és ki az ellenség?

Posted on

barátságÖnkritikus írás lesz ez. Sokáig azt hittem, mindenki szeretete, barátsága fontos. Az első pár arculcsapás után kezdtem hazugnak érezni egyes emberek barátságát, céljait velem szemben. Meg kellett élni, hogy mindenki öröme nem lehet az enyém is, s fordítva.

Talán az egyetem volt az igazi felébredés: puskázni és órai anyagot, kidolgozott tételt beszerezni már csak egyre közelebbi ismerősökkel lehetett megoldani. Voltak irigyeim, ha egyes gyakorlati órákon kedvelt a tanár és folyton kiemelte a munkáimat. Voltak igazi barátok, akikkel ismerkedésünk óta önzetlen és segítő a kapcsolatunk. De vannak olyanok is, akikkel egyoldalúvá vált a folyton vigyorgó, de közben elfáradt viszony. Ki barát, és miért jó a kapcsolatunk? Miben segít egy barát és mitől válik ellenséggé valaki?

Létezik lelki társ és igaz barátság?

Azt hiszem a gyermekkori mesék és naiv iskolás kor óta elfelejtettem már, hogy létezhet igazi barátság. Persze az is igaz, hogy a barátság, mint fogalom számtalan jelentéssel bírt az életemben. Először örök titoktartó, mindent megosztó viszony volt, majd lelassult egy pletykaszerű, szórakoztató szintre, s érettebb fejjel már valami komolyabb, érdekeken alapuló, egymásnak szinte mindenben segítő és segítséget természetesen el is váró valamivé alakult.

Te gondolkodtál már azon, létezik-e igazi barátság számodra? A kisebb apró súrlódások és csalódások, a sokszor magyarázat nélküli bántások és félreértések, vajon mennyiben rontanak egy érett kapcsolaton?

Abban biztos vagyok, hogy Veled nem tudok összeveszni ezen a témán, hiszen magam sem látom át, érzem igazán, mit is jelent számomra ma a barátság fogalma.
Vannak olyan fontos emberek az életemben, akikkel nem szükséges hetente beszélnem ahhoz, hogy tudjam, bármikor számíthatok rájuk, ha problémával kell szembe néznem. Vannak szívszorító csalódások is, amikor lelki és egyéb szintű fejlődésünk eltérő irányokban halad egy idő után, így egyre távolabb kerülünk egymástól. Vannak persze szép emlékű barátságok, melyekre tízen év múltán már csak emlékezni szeretek szívesen, de felfrissíteni azt nem venném a fáradtságot.

emlékeztetés, barátság, szeretet

Önző dolog a barátság, vagy amit annak hívunk. Úgy érzem, az igazi barátok elvekben hűek egymáshoz és ezért tartanak ki évek múltán is. És ezek az elvek hoznak össze idősebb korban is fontos kapcsolatokat, amik stabilan állhatnak, minden korábbi negatív tapasztalat ellenére is. Ezek az elvek azonban változhatnak idővel. Nem magyarázom, miért és hogyan, biztosan Te is átélted már ezt a pálfordulást. Ez nem szégyen, mondhatni az élet velejárója. Ahogyan változik minden körülöttünk, úgy alkalmazkodunk mi is a változó közeghez, sokszor nagyobb mértékben módosítva véleményünket, értékrendünket, mint korábban sejtenénk. Hogy mi a helyes, s hogy utólag megbánjuk-e a váltásainkat, az idő ad rá választ. De úgy gondolom, ezek az eredetileg erős bizalmon alapuló ún. barátságok, nem éleszthetők újra a nagy váltások után. Pontosan az fog hiányozni, ami a változáskor elveszett.

Ellenséggé válhat egy barát?

Nem akarok idegesítően szkeptikus és cinikus lenni, de úgy gondolom a történelem is bebizonyította, hogy kutyából is lehet szalonna. Egy barát, aki a szó nemes értelmében fontos volt számodra, igenis változhat meg annyira, érhetik olyan hatások, és érdekei mentén erős értékrendbeli kavarodás után igenis lehet a Te személyes ellenséged is. Az emberség, a lojalitás, az emlékek erőssége elmúlhat, kifakulhat. Talán pontosan azokból válhat a legkonokabb ellenség, aki egykor ismerte a legfontosabb gondolataidat is. Persze ezzel nem azt mondom, hogy ez egy természetes folyamat, és gyakori probléma lenne, amivel számolnod kell. De a bizalom olyan erős kapocs barátok és párok között, aminek elszakítása csaknem háborús érzéseket kelthet. A háború pedig felborít mindent.

Szeretném azért hinni, hogy egyre érettebb fejjel és fejlődő nőként, mindannyian képesek vagyunk joggal és valósan megítélni ismerősöket és barátokat. Élvezzük ezeket a szívmelengető kapcsolatokat és megnyilvánulásokat! És vegyük komolyan az értékét.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>