Kapcsolatépítés és boldog közösségek

Posted on

közösségekHa azt kérdem, mi motivál téged, te azt mondod: pénz, sikerélmény, inspiráló könyv. Én azt mondom mindezek és egy jó közösség, a kapcsolati hálód.

Hogyan függ össze a boldogság és a kapcsolatépítés? Mitől érezzük magunkat jobban közösségben, mint egyedül? Lássuk:

Nem mondok újat azzal, hogy az ember társas lény. Minden korban és időben kerestük és keressük a hasonló gondolkodású, hasonló elveket, értékrendet valló embertársainkat. Persze remek kommunikációs gyakorlat, ha vitát generálunk és kipróbáljuk magunkat a pro-kontra érvelős játékokban, vagy a pártatlannak tűnő bíró szerepében.

Az emberi psziché alapvetően a nyugalomra és az egyensúlyra törekszik. Ezért érezzük boldognak és kiegyensúlyozottnak magunkat, ha barátok vagy elv-társak között tartózkodunk. Ami azonban még hasznosabb közösségi létünk szempontjából, az a csapat és az egyének közti kommunikációban rejlő számtalan lehetőség és inspiráló ötlet. Lehetünk szótlanok és félénkek, lehetünk domináns szereplő típusok, extrovertáltak vagy introvertáltak, ha egy kisebb-nagyobb csoport részévé válunk, számos pozitív hatás ér minket tudat alatt is. Nem kell ahhoz a világ legkreatívabb emberének lenni, hogy olyan okos és bölcs, vagy hasznos ötleteket halljunk meg mások beszédéből, ami számunkra is sok jelentéssel és jelentőséggel bírhat.

Miben hasonlít Einstein és Karinthy Frigyes?

Az amerikai koktélparti régen és ma is a haladó gondolkodású, az üzleties tervező és a kreatív művészlelkű emberek kedvelt találkozóhelye. A partik nem szólnak másról, – a külsőségeket lefejtve persze – mint találkozásokról, beszélgetésekről, kapcsolatépítésről. Einstein vagy a magyar Nobel-díjas Oláh György is több alkalommal hangoztatta az ilyen partik ösztönző és kreatív szerepét saját életükben.

Persze nem kell ahhoz egy kötött keretet elképzelni, – partit szervezni – hogy valaki összeüljön baráti közösségekben. Ma már az interneten is adott számos chat-szoba, fórum-felület és a közösségi oldalak nyújtotta közvetlen párbeszéd helye és a csoporttagsági üzenőfal, ha ötleteket akarunk megosztani, ellesni, vagy csak elgondolkodni mások elméletein. Az ötletek és vélemények pedig új ötleteket és új lehetőségeket teremtenek minden nyitott ember számára.

Ilyen kapcsolatokból születnek új barátságok, szerelmek, munkatársak és nagy találmányok. Sőt ilyen kapcsolatok ihletik meg a legtöbb művészt, írót, költőt, festőt, szobrászt, vagy filmest.

Ahogy mondják a világ sikeres, és dúsgazdag emberei: a világot a kapcsolatok mozgatják.

Szerencsére mi mindannyian ennek a körnek a része vagyunk; használjuk ki és élvezzük minden örömét!


3 thoughts on “Kapcsolatépítés és boldog közösségek

  1. Pingback: Mindennapi hazugságaink | Nőfejlesztő

  2. Pingback: Feladom | Nőfejlesztő

  3. Pingback: Borg-skála a fáradtság és erőnlét megítélésére | Nőfejlesztő

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>