Ismered a korlátaidat?

Posted on

korlát, nehézség“Én nem tudom ezt, én értek ahhoz, én nem hiszem, hogy nekem sikerülhet, ki vagyok én, hogy belevágjak abba?” Hát ezeket hajtogatjuk nap mint nap, ha valami új, valami meglepő kerül az utunkba. Igen, sokkal könnyebb azonnal két lépést hátrálni, s kifogásokat keresni, mint kicsi IDŐT adni magunknak és átgondolni, valójában MIRE is vagyunk KÉPESEK?

Nemrég kaptam egy olvasói levelet egy roppant összetett és bonyolult családi problémáról. A lényege az volt, hogy a hölgy messzebb otthonától kapott egy állásajánlatot, amit azonban a férj és kamasz gyermek nehezen tolerálhat, ha elvállalja. Súlyosbító tényező a férj pánikbeteg anyukája, aki szintén a családdal lakik. Mit lehet tenni, érdemes-e mégis változtatni, belevágni az újba és még egy tehernek tűnő dolgot a nyakába vennie a hölgynek??!

A történetben az volt a legszimpatikusabb, hogy a levélíró hölgy nem kért segítséget és tanácsot, sőt inkább köszönetet mondott a korábban tőlem kapott, fejlesztő és biztató levelekért, ami alapján erősebbnek és határozottabbnak érzi magát egy ekkora horderejű döntés meghozatalára is. Mert hát a lényeg nem az, hogy kívülről, mi miként látjuk az adott problémát, hanem az, hogy aki épp szembekerül egy megoldandó kérdéssel, az ad e magának időt átgondolni, MIK lehetnek a MEGOLDÁSOK, melyik megoldás, kinek kedvezőbb és kinek kevésbé.
Ez a kedves levélíró biztosan hatalmas fába vágja a fejszéjét, ha belevág egy új és mindenki számára nehezebben kilogisztikázható munkába, de az is igaz, hogy csak ő maga érzi és látja, miként sakkozhat saját és családtagjai lehetőségeivel, képességeivel, energiáival. Pro és kontra végig kell nézni, mi lehet a hozadéka egy számára sokkal motiválóbb munkának a magánéletére is, s milyen egyéb lehetőségei lehetnek majd a jövőben, ha mégsem ezt a nehezen kivitelezhető ajánlatot választja.

Te ismered a korlátaidat?

Az a furcsa helyzet áll elő mindannyiunk számára a hétköznapok kavargásában, hogy valójában újra és újra szembe kellene néznünk a saját képességeinkkel, a hiányosságainkkal, a mikro- és makrokörnyezet (család, munkahely, barátok, gazdasági helyzet) változásával, alakulásával, saját helyünkkel, helyzetünkkel és vágyainkkal az adott szituációban ahhoz, hogy DÖNTÉST tudjunk hozni. Vagyis a JÓ döntést tudjuk meghozni.

Aki a fontos és sürgős kérdésekben képes szembenézni a saját korlátaival, az jó eséllyel választ és dönt majd számára ideálisabban, mint aki folyton mástól várja a megoldást, illetve nem akar szembe nézni a reális adottságokkal, lehetőségekkel. Utóbbi esetben elhamarkodottan és erős érzelmi hatás alatt mondunk ki és döntünk el valamit, ami később visszaszállhat a fejünkre és ihatjuk annak levét még sokáig.

Hangsúlyozom, nem minden kérdésben célszerű saját lehetőségeinket mérlegelni és napokig agyalni, mik is lehetnek a megoldások, mi lehet minden fél számára a legjobb választás. De azok a számunkra fontos és sürgős kérdések, problémák mindenképpen megérik a pár napos fejtörést, amelyek sorsfordítónak, határkőnek, vagy hatalmas érzelmi érintettséggel járó kérdésnek tűnnek.

A jó hír az, hogy tisztább fejjel, több információval rendelkezve, biztosan a JOBB és helyesebb döntést hozhatjuk meg! Ha ismerjük a lehetőségeinket, látjuk majd saját és környezetünk korlátait is. De ekkor már látjuk a megoldási utakat és azokat a lehetőségeket, amiket akár hosszabb távon elérhetünk, ha az ismert korlátokat igyekszünk kijavítani, leküzdeni. Aki nem akar szembe nézni a valósággal, a készségeivel, a hiányos ismereteivel, az folyton maga előtt görgeti az ismétlődő problémáit, s folyamatos tűzoltásra kényszerül. Nem érti majd, miért nem hoz sikert a hirtelen megoldás, nem érti, miért nincs szerencséje, nem érti, miért őt veri a sors folyton ugyanazokkal a problémákkal.

A “nem hiszem”, “nem tudom”, “nem vagyok képes” tagadások is mind ebből az önismereti zavarból táplálkoznak. Minél többet használjuk ezeket a kifejezéseket, annál biztosabb, hogy nincs valódi megoldás, kiút a kérdéseinkre. Ezért kell időt szánni a gondolatainkra, a saját képességeink megfigyelésére és ezért hisszük el idővel, hogy van megoldás és képesek vagyunk JÓL dönteni, ha a probléma szembejön velünk.

Tedd fel a kérdést magadnak: TE MIRE voltál eddig KÉPES? És mik jelenleg a KORLÁTAID? 

*

Korábbi cikkeim a témában:

Feladom

5 kérdés, amit még nem tettél fel magadnak

Önismeret, önmegismerés = önbizalom

Félelmeink leküzdésének lépései

Tervezz és nem stresszelsz!

Nyitott személyiség és változásmenedzsment

Érték-fal. Neked van már?

Személyiségtesztek és önismereti gyakorlatok

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>