Hogyan tanulj hatékonyan?

Posted on

diákok, tanulásTöbb hatékony tanulási stílus és tanulási technika létezik, amivel a felnőttek is könnyebben és gyorsabban sajátíthatnak el unalmas és száraz ismeretanyagokat is. Összeszedtem minden eszközt a segítséghez, fusd át, ha épp be kell bifláznod valami tanulnivalót.Kezdjük ott, hogy a tanulás akkor lehet sikeres gyermekkorban és később is, ha minél több érzékszervünket bevonjuk a készülés során. Az olvasás, a hangos felmondás és annak magnóra rögzített verziójának visszahallgatása, vagy a vizuális emlékezetet erősítő rajzolások, kiemelések egyben a leghatékonyabb segítő eszközök.

Milyen tanulási stílusok léteznek?

 • Auditív: amikor felolvasod magadnak, vagy felmondod egy „magnóra”/okostelefonra (rögzíted) a tananyagot és aztán meghallgatod utazás, vezetés közben;
 • Motoros tanulási stílus: amikor aláhúzod a jegyzetben a fontos elemeket, kijegyzeteled a margóra, vagy leírod a tananyagot saját változatban, saját szavaiddal; Eközben érdemes többet mozogni, hogy „jobban fogjon az agy”.
 • Vizuális tanulási stílus: összefoglaló ábrákat, rajzokat, saját ppt. bemutatót készíthetsz a tanulnivalóról, s ezzel jobban átláthatóvá és megjegyezhetővé teszed a szöveges anyagot.

Hasznos eszközök a tanulás során:

 1. Van, akinek jobban megy a tanulás tanulótársakkal, akikkel közösen dolgozhatjátok fel a tananyagot. Ehhez jó, ha vannak személyes találkozások is, de kereshetsz hasonszőrű társakat a neten, online kommunikálva is.
 2. Tájékozódj arról, hogy az aktuálisan tanult témakörben milyen internetes posztok olvashatóak, mik segíthetnek megérteni az adott témát.
 3. Célszerű a nagy mennyiségű anyagot előbb átlapozni, és azt megfigyelni, milyen kiemeléseket alkalmaztak a szerzők a szövegben, milyen információkat tekintettek alapvetőnek.
 4. Elsőként érdemes azonosítani a tananyag azon részeit, fejezeteit, amelyekkel kapcsolatban vannak előzetes ismereteink, amelyeket szívesebben tanulunk, mert jobban érdekel és ezzel együtt válasszuk ki azokat a fejezeteket is, amelyek teljesen újak, ismeretlenek még számunkra. (az új, a kevésbé kedvelt tananyagrészekre szánjunk több időt és a napi tanulási időszak elejére ütemezzük be, amikor még kevésbé fáradtak vagyunk)
 5. Érdemes előzetes kérdéseket megfogalmaznunk magunkban a tananyaggal kapcsolatban, ezeket jegyezzük is le és a tananyag olvasásakor keressünk rájuk választ.
 6. Használjuk a PQRST módszert: előzetes áttekintés, kérdezés, átolvasás, felmondás, ellenőrzés
 7. Készíts vázlatot, ábrát, írd le/emeld ki a kulcs-fogalmakat.
 8. A tanulás során, a jegyzetelés közben már készíts „saját tesztkérdéseket”.
 9. Gyűjts össze olyan kérdéseket, melyekre a tananyag feldolgozása során nem kaptál választ, s a tanulás legvégén ezekre is keress rá a neten, vagy kérdezz rá konzulensednél, szakembernél.
 10. Ne tanulj egyszerre túl sokat, rendszeresen tarts szüneteket, mozgasd meg végtagjaidat, szellőztess!
 11. A jegyzetkészítés, kiemelés során készíthetsz „puskát” is, ami lehetőleg rajzolt, strukturált képe legyen a tananyagnak, hogy minél jobban megértsd aztán a lényeget, s könnyebb legyen mindezt visszaolvasni, memorizálni.

6 szövegfeldolgozási tippet is adok ahhoz, hogyan haladjunk egy hosszabb anyag megismerésében hatékonyan

 • Az olvasottakat kösd mindennapi tapasztalatodhoz, így ragad meg legkönnyebben a száraz mondanivaló is.
 • Az általánosabb, elméleti pl. jogi témájú részeknél is idézz fel egy – pl. a közvéleményt éppen foglalkoztató – ügyet, vagy akár egy jogi esetet, amely a környezetedben zajlott.
 • Mindig hasznos az interneten keresni a témához kapcsolódó cikkeket.
 • Készíts saját használatú táblázatos fogalomtárat!
 • Sokszor egyszerűbb és megjegyezhetőbb az összefüggéseket lerajzolni, mint szövegesen rögzíteni. (halmazokban, táblázatba rendezve vázlatosan)
 • A számítógép adta lehetőségek segítik a vizualizációt! (Használd a „felsorolás és számozás” funkciót és kommentáld a szöveget, vágd ki a felesleget, emeld ki színnel a lényeget.)

Többféle tanulási technika használatával stabilabb tudás érhető el, s ezért javasolt a tananyag elektronikus és papír alapú verzióját egyidejűleg használni. S a legfontosabb, amire figyelned kell, az idő tényező. Ha előre látod az anyag mennyiségét, akkor oszd be az előtted álló napokat, heteket, tervezd meg a napi tanulnivaló mennyiségét, s így biztosan marad időd az ismétlésre, a jegyzeteid átolvasására a vizsga előtt.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>