Érték-fal. Neked van már?

Posted on

kutya macskaUgye tisztában vagy vele, mennyi értékes ember vett körül Téged eddig, mennyi tápláló gondolat, mennyi sikeres cselekedet van már mögötted? Ha még nem figyeltél magadra ilyen szemüvegen át, most segítek! Kapsz egy istenien motiváló eszközt, ami biztosan melletted fog állni a hullámvölgyeidben és akkor is növeli az önbizalmad, ha épp nem kéred.

Mindannyian ismerjük azt a mondást, hogy “szemesnek áll a világ”, de azt is, hogy a “szegény embert még az ág is húzza”. Mit jelentenek ezek?

Valójában a pozitív és negatív hozzáállású emberek közti különbséget fogalmazták meg ilyen sokatmondóan és tömören a régi nagyok. Az attitűdbeli és temperamentumbeli eltéréseink meghatározzák viselkedésünket, befolyásolják miként értelmezünk egyes helyzeteket, s aztán hogyan döntünk, hogyan lépünk, melyik utat választjuk megoldásként. Erről és hasonló témák hátteréről, s a lehetséges megoldási kulcsokról bőven olvashatsz, ha feliratkozol ingyenes fejlesztő hírlevélcsomagomra, de rövid információként a mostani motivációs eszközhöz is jó ezt felemlegetni.

Különbözőek vagyunk, s mindannyian egyedi válaszokat keresünk a hirtelen jött krízishelyzetekre vagy problémákra. A hozzáállásunk azonban akkor eredményez sikert, és vehetünk jó irányt döntéshelyzetben, ha a “szemesek” csapatába akarunk tartozni. Ez is egy döntés kérdése: haladni szeretnél előre, vagy újra és újra visszakanyarodni állandóan feltoluló problémáidhoz? Fejlődni szeretnél és nem leragadni a múltban?

Érték-falat kell építened!

Az önfejlesztés és az önbizalomnövelés kitűnő eszköze, ha számba vesszük, miket és kiket tartunk értékesnek életünkben, miért volt a múltban érdemes cselekvésre elszánnunk magunkat, milyen helyzetekre és eseményekre vagyunk büszkék, mitől voltunk többek és jobbak, sőt mások! Vannak vagy voltak kitűnő mestereink, lehetnek azok tanárok, barátok, példaképek a híres emberek között? Vannak kedvenc idézeteink, közismert és kedvelt bölcsességeink, vannak kedvenc városaink, országaink, vannak jó emlékeket idéző ételeink és koncert-mozi-színházjegyünk? Vannak számunkra korszakosnak megélt film- és regényélményeink?

Ha legalább 3 kérdésre igennel tudsz felelni, akkor nem vagy elveszett ember! Van benned spiritusz és van benned számos olyan érték, amit őrzöl és dédelgetsz, amire bármikor támaszkodhatsz és ami ötletet ad, motivál, ha épp tanácstalan vagy, elbizonytalanodtál. Nem hiszed? Csak az hiszi el, aki őszinte önmagához. Nem az én szavam és véleményem számít, hanem a Te élményeid, tapasztalataid, képességeid és vágyaid. Aki cselekvésre szánja el magát, biztosan sikert ér el! A mikor kérdéses, de a hogyanra Te magad is könnyen választ kapsz, ha készítesz magadnak egy ÉRTÉK-falat.

Lehet ez egy hosszú lista is egy papírlapon (hatékonyabb, ha nem számítógépen pötyögsz, hanem színes tollakat fogsz a kezedbe!). De sokkal hatásosabb, ha egy A/4-A/3-mas méretű papírra ragasztasz és gyűjtögetsz fotókat (nyaralásból, diplomaosztóról, példaképekről), vagy színes tollakkal feljegyzel idézeteket, esetleg kedvenc regény és film jelenetekből választasz képeket, bölcs gondolatokat a netről. Ez a sikereidről, a kellemes emlékeidről, a motiváló gondolatokról és példaképekről, a hatásosnak érzett helyszínek fotóiról szóljon. Ott szerepelhetnek a céljaid és a vágyott terveid is. Bővítheted és átalakíthatod évről-évre a képet. De jó ha látod nap mint nap, mire vagy képes, milyen értékeid vannak, miben és kinek hiszel!

Emlékeztetni kell magunkat, milyen szép és hasznos életet élünk és élhetünk!

 


One thought on “Érték-fal. Neked van már?

  1. Pingback: Önbizalomnövelés párban vagy egyedül | Nőfejlesztő

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>