Életbátorság

Posted on

Ejtőernyős, életbátorságHallottam már olyat, hogy valaki nem mer megtenni egy lépést. Számos esetben én is berezelek és inkább visszalépek.

Egy dologban viszont rendíthetetlennek kell lennünk: az életbátorságban!

Ezt a kifejezést Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta előadásán hallottam. Megragadt, mert nagyon kifejező. Olyan sok dologtól tartunk életünk során, sok dolog húz vissza minket a cselekvéstől. De a legfontosabbhoz száz karral kapaszkodunk. Az életünkhöz. És ez így van jól. Élni szeretünk még akkor is, amikor csapások sora rakódik a hátunkra és azt hisszük, nem bírjuk tovább. Az élet önmaga is motivál minket. Nem adhatjuk fel, hiszen itt vagyunk és talán nem is véletlenül létezünk a Földön.

Szülői mintákat tanulunk el

De akkor miért felejtjük el, hogy mekkora bátorság is az életben, a talpon maradásunk? Hajlamosak vagyunk pesszimizmusra, kishitűségre, sajnálkozásra és panaszkodásra. Ahogyan a professzor asszony is kifejti, mindez tanult tehetetlenség. Már gyermekkorban megtanuljuk valamely szülőnktől, hogy inkább lehangoltabb és negatívabb, tehetetlenebb, lemondóbb karakterré váljunk, vagy pont ellenkezőleg, bátrabban és bizakodva éljünk. A kutatások megállapítják, hogy ez a negatív attitűd, ez a tanult depresszióra hajlamos állapot is alakítható és megváltoztatható. Hiszen a tanulással jót és rosszat is magunkba szívunk. Ez döntés és tudatosság kérdése.

Vegyük elsőként észre, hogy mire vagyunk hajlamosak. Bagdy Emőke szerint attól a szülőnktől tanuljuk el a jellemzőbb érzelmi motívumokat, akihez érzelmileg jobban kötődünk.
Ha édesapám pesszimizmusra hajlamos, én hozzá jobban kötődve eltanulom ezt a magatartás mintát. Érettebb fejjel megfigyelhetem a negativizmus jeleit, s ahogyan jött el is hessegethetem. A tudatosság azért fontos, mert a tanulás része. Csak akkor változunk, ha észleljük a hibánkat, belátjuk és szeretnénk rajta változtatni. Ezen a ponton lép be a tudatos figyelem, majd az alternatívák keresése.

Ha pesszimistán reagálunk egy kérdésre (én nem tudom, én nem vagyok képes rá, ez nem nekem való), tegyük fel a kérdést azonnal magunknak: miért is nem? És mi kell ahhoz, hogy igent válaszoljunk?
A tudatosabb gondolkodásban benne foglaltatik az idő: időt adok a döntésre, időt szánok a véleményem kialakítására. Ha van időm feltenni az igen-nem kérdéseimet, magamat tudom meggyőzni a cselekvés mellett vagy ellen szóló érveimmel.

Az élethez kell csak az igazi bátorság!

Nem kell vakmerőnek és csodabogárnak lenni ahhoz, hogy valaki pozitívabban lássa magát, az életét és a lehetőségeit. Ha kicsit nyitottabbak vagyunk a világ dolgai iránt, meghallgatunk másokat, filmeket nézünk, könyveket olvasunk, naplót írunk, rájövünk hamar arra, hogy mennyi eredményt értünk el, s milyen izgalmas és érdekes az életünk. Persze látjuk mások példáit, látjuk a rosszat és a jót, a lehangolót és az inspirálót is. Mindebből mi is tanulunk. Beépítünk az életünkbe minden számunkra lényegeset és hasznosat, s szinte észre sem vesszük, de élünk és élvezzük a napi munkát, a sétát, a vezetést, az állatok kiszámíthatatlanságát, a meglepő pillanatokat, a keserűséget és a fiatalságot és öreg bölcsességet.

Agatha Christie krimi-írónő egyik regényében megfogalmazza, hogy „a súlyos betegség, vagy nyomorékká válás teszi igazán hajlamossá az embert, hogy a valóságnak megfelelően lássa a dolgokat.”

És valóban: ha élünk, van választásunk. Amikor pedig jön a betegség, tehetetlenségünkben a kő kemény valóságot fogjuk meglátni. És ebben a kemény helyzetben is annak van esélye, az nyer, akinek van életbátorsága. Aki akar és mer élni! Mert tudja, hogy milyen jó és mennyire érdemes élni mindannyiónknak.

Van szerepünk, van helyünk az életben. Keressük meg és figyeljünk fel az apró örömökre és jelekre, és éljünk lelkesen, életbátorsággal!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>