Akik könnyen mondanak nemet

Posted on

Ejtőernyős, életbátorságFurcsa, mert sokan rettegnek ettől a szótól: NEM Bizonyára valami alapja azért van, hogy túlmisztifikáljuk és gátakat emelünk a nyelvünk ellen. De van, aki megtanulja kezelni a kimondott szavait. Kinek és mikor sikerülhet?

Gondolj bele: mennyire könnyű nemet mondani a harmadik, negyedik és századik koldusnak, kéregetőnek, amikor munkába igyekszel? És mennyire könnyen csúszik ki a szádon a NEM, ha gyermekbántalmazás, erőszak, állatkínzás és éhezés a téma, s eszedbe sem jutna, hogy ne emeld fel a szavad te is az elkövetők ellen. Sarkadra állsz, és nemet mondasz, ha a gyerekedről és az ő méltatlan megítéléséről hallasz. Még a gyilkos szülei sem kérhetők fel arra, hogy saját gyermekük ellen valljanak, nem kel bizonygatniuk sem pro, sem kontra, mi a helyes, mi nem az. 

De legyek igazságos: tudom, számtalan belső feszültséget generáló, sőt szívet tépő helyzet adódhat, amelyben ezerszer is meggondoljuk, miként mondjuk ki a nemet, miként sértünk, bántunk kevésbé… És mégis ki kell mondanunk… Akinek nincs elegendő, az tudja, hol a határ. Mindenben. Aki megéli az éhséget, az ínséget, a nincset, az később is nagyobb eséllyel tud a nem és az igen között dönteni, ha oda kerül. Érettebb fejjel azt is belátjuk, mi a számunkra helyes és fontos, és mi az, ami felesleges és haszontalan.

Valójában sportot is űzhetsz abból, hogy bizonyos témákra koncentrálva, konzekvensen nemet mondasz. A tudatosság és tervezés ebben is nagy szerepet játszik.

Egy egyszerű példa a lyukas zseb esete: tudom, hogy szeretem a gránátalmát, de hó végén örülök a narancsnak is. Pazarlásnak és túlzásnak élném meg, ha többet költök valamire, ami nem élet-halál kérdés. Tehát tudok dönteni, mert megtanultam a pénzemmel bánni. Megtanultam a pénz értékét és nehézkes megszerzésének ismerem a folyamatát. Imádom, ha van, és nem kell nemet mondanom az újonnan megjelent kedvenc íróm könyvére, de azonnal riadót fúj az agyamban valaki, ha épp tervezett spórolásos időszakban akarok elcsábulni rá.

Tréningezd magad a kínosnak tűnő NEM-helyzetekre! 

Ezt is meg lehet tanulni és bemagolni, mint az egyszer-egyet. Ha tudom magamról, hogy hajlamos vagyok igent mondani bizonyos ismerőseim kölcsönkéregetős „erőszakjára”, nézzek szembe a helyzettel még mielőtt újra megtörténne. Ha tudom, hogy egy újabb ruhát már nem akarok kölcsönözni a kéregetős barátnőmnek, legyenek kész érveim (mondataim) arra, amikor ő újra próbálkozik velem. Hogy hazudjak-e ilyenkor? Nos, féligazság is hazugság, sőt csúsztatás is már az igazmondást üti, erről korábban írtam már a blogon. Abban a cikkemben is arra utalok, amire kutatók hívták fel a figyelmet: társadalmi szokásaink és szabályrendszerünk, viselkedéskultúránk része a hazugság. Kisebb vagy nagyobb persze nem mindegy. De a kutatók minden esetre megengedőbbek, mint sokszor mi magunk lennénk magunkkal szemben. Vagyis füllentsünk inkább, ha egy folyton ismétlődő, kellemetlen helyzetet akarunk végre kikerülni, s legyünk ebben a füllentésben is kitartók, talán a másik fél is megérti lényegi tartalmát a sokadik NEM-nek.

A nem kimondása védelmet jelent a magánszféránknak. Védelmet az egonak, és fejlesztést a tudatosabb gondolkodásunknak. Aki nemet mond, annak a véleménye is többet nyom a latba. A folyton bólogató ember unalmassá válik, habár sokaknak ez a célja. Így is lehet persze. Remekül ki lehet használni ezt a folyton megalkuvó típust. 

Semmi sem muszáj!

Érdemes azzal is szembe néznünk, hogy a nemet sem kell, vagy nem kötelező kimondanunk. Sokszor nagyobb görcsöt és hosszabban megélt frusztrációt érzünk egy nem kimondásakor, mintha beadjuk a derekunkat. Lássuk be, vannak azok a helyzetek, amikor semmivel sem leszünk kevesebbek, még ha kelletlenül is éljük meg, de mégis igent mondunk. Igenis jól esik és kell néha segíteni a koldusnak, még ha ezt minden nap nem is tehetjük meg. Felemelő örömet szerezni, ha kölcsönkérik a nekünk is nagy kedvenc ruhánkat, hiszen jó látni a ruha sikerét és a barátnő lelkesedését. És annak a folyton újjal ismerkedő gyerkőcnek sem tudunk mindig nemet mondani, ha kifosztaná a bolt csokis részlegét. 

Igen, a mértékkel van a gubanc. Valami, belsőnk által jelzett és kontrollált egyensúlyérzésre törekszünk ebben is. Ha egyszer adtunk, adunk kétszer is, de tízszer már nem. Suta példa, de röviden ez a lényeg.

Feladat: Gondold át, mire kellene többször nemet mondanod? S ha tudod és jogosnak érzed a belső feszengést és jelet, akkor hozz fel érveket a nemet mondás mellett. Ez az átgondolás segíteni fog legközelebb helyes választ adni.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>