Agyfejlesztő játékok

Posted on

közösségekNapi rutin, berögzött szokások, unalmas hétköznapok. Ismerős, ugye? Remek és egyszerű agymozgató kis feladatok és játékok segíthetnek felfrissíteni a memóriánkat, kreatívabbá válni a munkahelyi nyomás alatt. Hogyan tudunk a megszokotton könnyen és gyorsan változtatni, egyáltalán, hogyan kezdjünk el változtatni? Íme pár egyszerű tipp. Teszteld magad, vagy csak próbáld ki, rád milyen hatással vannak ezek a feladatok!

Én sem vagyok folyton vidám, kreatív, sokoldalú és top segítő. Sokszor kifogyok a már bevált gyakorlati ötletekből, vagy egyszerűen megunom és újat keresnék. De hol és mit és hogyan? Nemrég a National Geographic magazinban futottam bele egy rövid cikkbe, ami új ötleteket adott, s amikből kiindulva, a neten keresgélve még több agyfejlesztő gyakorlatot találtam. Összegyűjtöttem pár érzékszerveinket megmozgató, ösztönző és motiváló feladatot, hogy veletek is megosszam.

Döbbenjen meg a fülünk, orrunk

Kávéval, vagy teával indul be a reggeled? Mindig tejjel és 2 cukorral iszod a reggeli ébresztő italodat? Változtass egy keveset: idd a kávéd, teád most tejjel/vagy éppen a nélkül, ha eddig másként tetted, cukor helyett próbáld ki a mézet, vagy ízesítsd fahéjjal/borssal/mentával az italt. Az új ízre, új illatra az agyad azonnal reagálni fog. Más idegpályák működését serkented az apró változtatással, ami új erőt ad, új ötleteket és új érzést, élményeket aznap.
Mióta ugyanaz nálad a reggeli ébresztőóra/mobiltelefon ébresztőhangja? Változtasd meg egyik nap, s az agyad ismét reagálni fog a változásra.
Reggelente mindig automatikusan bekapcsolod a rádiót, és mindig ugyanaz az adó szól, ugyanazzal a műsorral, sokszor még a műsorvezető is ugyanaz? Kapcsold be legközelebb a tévét, vagy tekerj át másik csatornára, adóra a rádión, hallgass zenét készülődés közben. A változás most sem marad el.

Fordítsuk meg a látványt

A kutatások azt igazolták, hogy művészi hajlamunkat tudjuk saját magunk fejleszteni, vagy éppen beindítani, ha bármely tárgyat, rajzot, képet, akár faliórát is a feje tetejére állítunk, s ugyanazon a helyen hagyjuk a lakásban, ahol az már megszokott. A következő találkozásunk azzal a megfordult látvánnyal mindenkinél változást idéz elő agyunk kreativitást ösztönző sejtjeiben. Megfordíthatsz egy képet a falon, vagy a hűtőre kifüggesztett napi bevásárlólistát tűzd ki fordítva, a hatás nem marad el.
Amikor az illatok, ízek erősödnek fel a látvány helyett
Sokszor játszhatunk az étellel csukott szemű kóstolásos játékot. Ilyenkor nem a pontos felismerés ténye az érdekes, hanem orrunk, ízlelésünk kifinomodottságának beindítása. Persze ebben az esetben is agyunk speciális területe aktivizálódik, amely megszokta már a tunyaságot egy étkezés közben.

Mit tartok a kezemben?

Furcsa, mennyire rutinosan hagyatkozunk a tapintásunkra. Pedig ennek játékos tréningelése is ösztönzően hatna a napi munkára, a frissebb gondolkodásra, a nyitottságra. Ha csupán egy ruhavásárlás során, akár bent az öltözőben becsuknánk pár másodpercre a szemünket és pusztán tapintás alapján végigmérnénk egy ruhadarabot, vagy összehasonlítanánk a vásárolni kívánt pulcsit az éppen rajtunk hordott régivel, vajon milyen érzéseket, milyen érzeteket figyelnénk meg? Mitől lenne jó és furcsa és más az új ruhanemű a megszokotthoz képest? Máris nem pusztán a forma és a szín alapján döntenénk, hanem egy sokkal mélyebb érzés, élmény alapján, amit agyunk ellustult részének aktivitásával érünk el.

Zenével és hangokkal az olvasás és beszédfejlesztésért

Egyre több kutatási eredmény utal rá, hogy a zene hat a beszédhangok feldolgozásának fejlődésére s ily módon az olvasástanulásra is. Azt már saját bőrén mindenki tapasztalhatja, hogy a zene rendkívüli hatással van az érzelmekre, nyugtatnak, vagy éppen felpezsdítenek minket. De az is kiderült már, hogy az agynak azokra a kérgi és kéreg alatti struktúráira is hatással van a zene, amelyek az emlékezésben is jelentős szerepet töltenek be. A zene ’agyfényesítő’ eszköz, jelzik egyes kutatók. Használjuk ki a zenét, mint serkentő eszközt! Hallgassunk tehát több féle, több stílusú zenét. Kapcsoljuk be háttérzajként, próbáljuk ki különböző napszakokban, milyen hatással van ránk a zene.

Játékosan agyserkentő módja a hanghatások használatának, ha egy mobiltelefonnal, vagy diktafonnal felveszünk pár hangot, zajt, ami körülvesz minket otthon. Később, akár nap végén, vagy pár nap múltán meghallgatjuk ezeket a hangokat és igyekszünk kitalálni, honnan is jön, mi a forrása. Nem is lesz olyan egyszerű.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>