A kérdések hatalma

Posted on

megoldás, kérdésKommunikációs tanácsadóként bizton állíthatom, hogy az egyik legeslegjobb és legkönnyebb eszköz, ami számunkra megadatott, az a kérdezés képessége. A babák és gyerekek tudják ezt. Féktelenül kérdeznek is minket, amivel nem megőrjíteni akarnak, hanem tanulni és informálódni. Örömüket lelik a beszédben, amihez szükséges 2 érdeklődő fél. Az egyik kérdez, a másik válaszol, s viszont. Ez az értelmes és fejlesztő kommunikáció lényege.


Biztosan észrevetted már, ha nem értesz valamit, ha túl tudományosan, ha túl szakbarbárként beszél hozzád valaki, rosszul kezded érezni magad és azonnal kételkedni kezdesz saját magadban. Tudásbeli hiányosságok, infóhiányok ütköznek ki ezekben a helyzetekben. De ez nem szégyen! Mindenki szakbarbár a saját szakmájában, s annyi minden máshoz nem érthetünk, amiben jobb egy másik társunk. Ez tény, el kell fogadnunk.

Haladóbb szemlélettel – és ezt kellene érezned neked is, ha tovább akarsz lépni – az ember azt is belátja, hogy a kérdés önmagában remek és szórakoztató játék. Jó hallgatni a másikat, amint beszél, de még jobb visszakérdezni, rákérdezni a mondandóba rejtett, számunkra izgalmasabb területekre. Mindkét fél élvezi így a beszélgetést, s ettől lesz hasznosabb és fejlesztő is az együttlét. Hiszen ha kérdezel, a másik fél érzi, tudja majd, hogy figyelsz rá és érdekel, amit ő mond. Illetve irányítod is a másik felet a te érdeklődésed mentén, ami a másik félnek szintén jelzésértékű, és meghatározó a következő témák felélesztésében.

A szavak hatalma, a kérdezés ereje

Ha igyekszel kérdéseket felvetni a beszélgetések során, azt is átélheted, hogy Te vagy az irányító. No nem kell rögtön hatalmaskodásra és alá-, fölérendeltségre gondolni. Az önbizalmad és képességeid fejlesztésére és erősödésére gondolok. Aki mer kérdezni, aki tud kérdezni, az gondolkodik, használja a fejét és nyitottabban, rugalmasabban látja az összefüggéseket.

Jó játék néha, s ezzel érdemes hetente egyszer foglalkozni: tegyél fel MAGADNAK pár kérdést és gondolkozz el rajtuk, esetleg írd le, akár napló formájában is.
Lehetne heti témáid, vagy akár az én hírleveleim témája is lehet a vita-gondolkodás tárgya.

De adok pár tippet, amin érdemes olykor Neked is elgondolkodnod és felvetned mint megfontolandó kérdések:

  • Mivel tudsz lazítani a sűrű napokon?
  • Mennyi időt tudsz magadra és a hobbidra szánni egy héten? Mik a hobbijaid?
  • Mit szeretsz legjobban magadban?
  • Mit éreztél a mai napon személyes sikernek? (A legapróbb siker is siker!!! Egy ebéd elkészítése, egy munkahelyi ötlet, pillanat, egy baráti csevej közben született vélemény, ötlet, gondolat stb)
  • Mit olvasnál el szívesen legközelebb?
  • Hova utaznál szívesen a nyáron/télen?


Nem kell hatalmas okosságokra gondolnod, látod, bármilyen kérdés építő és fejlesztő lehet, csak fel kell tenni azokat. Néha magadnak, néha másnak is.

!!! És itt a titok: A szavak és a kérdések ereje abban áll, hogy saját magad gondolod át az adott kérdést, s a rá adható válaszokat, így magad, önmagad alakítasz ki véleményt, formálsz át gondolatokat, majd győződ meg magad az adott témában. Hatásos és manipulatív képesség ez, vigyázz, nehogy a ló másik oldalára ess át közben! Az önmeggyőzés a legerősebb hatalom saját elméd és lelked felett! Érdemes JÓL és JÓRA kihasználni!

Nem kell mindenben a toppon lenned!

Természetesen nem érthetsz mindenhez, s nem is érdekelhet minden, ami éppen körülötted zajlik a világban, vagy egy társasági összejövetelen. Ez azt is jelenti, hogy csak azért, hogy kérdezhess, nem kell csillogtatnod ebbéli képességedet. Pusztán akkor érdemes kérdezni, ha valóban izgalmas, hasznos és fontos számodra az adott téma. A te épülésed és gondolkodásod fejlesztése a cél ilyenkor, nem más.

Ezeket a helyzeteket megtanulod kezelni. Képes vagy egy nagyobb társaság, esetleg egy interaktívabb előadás részeseként szelektálni a téged is érintő, érdeklő témák, elhangzott információk között. Ez a szelektálási képesség hatalmas előnyt jelent a mindennapokban: a híradó hírei, a szomszéd locsogása, az érdektelen ismerősök buszon melléd verődő zavaró szövegáradata között. Le tudod magadban fojtani a hamis érdeklődést, és nem terheled az agyad, hangulatod sok ártalmas és haszontalan dologgal, amit mások próbálnak rád erőltetni. Már emiatt is érdemes szelektíven figyelni és megtanulni az örömteli kommunikáció lényegét.

Kevésbé leszel stresszes, kevésbé sérthet, érinthet meg más érdektelen ember gondja-baja. Ez nem érzéketlenség. Ez tudatos és nagyon is érzékeny szelektálási képesség.
Egyébként, hogy vagy mostanában?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>