12. rész miNŐ vidék

Posted on

út, indulás, startÚjrakezdések

A „miNő vidék” sorozatom rólam, a vidékre költözésről, az újfajta nő megtalálásáról szól. Krisztina, a Hungarian Provence bloggere, saját blogján adott nekem lehetőséget tavaly, hogy elindítsam ezt a sorozatot. Azért lett ez a téma, mert így mindkettőnk élete benne lehetett: vidéki élet és női lelkizés. Krisztina szeptember végén búcsút vett addigi, nagysikerű és több tízezres olvasói számot elérő blogjától, amihez ezúton is, megint gratulálok. Pihenni ment és ÚJAT felfedezni, amivel majd ismét kiléphet a porondra.

Én pedig itt vagyok, 2015 januárjában, a sorozat újrakezdésével, biztatásotokra!

Nem kellett sokat törni az agyam azon, hogy érdemes-e csinálni, meséljek-e még magamról, a vidéki életmódról, a gondolataimról. Nekem az írás sokat ad vissza, legalább annyit, mint az olvasói visszajelzések. Újrakezdtem tehát korábbi, hétköznapi sikeres nős interjúsorozatomat is, amiből példaképeket, ötleteket tárhatok mindenki elé. És nem mellesleg új barátokra is lelhetek általuk.

De újrakezdtem a tanulást és a munkákat is. Könyvírást és könyvmarketinget hobbiból és régi álmomként, szakmai munkaként, ezzel párhuzamosan erdőtüzeket tanulmányozok. Elhiszed, hogy mindez mennyire JÓ móka?

Keresem az új dolgokat kapcsolatokban és hétköznapokban. Újra örökbe fogadtam például egy orangutánt, – Fio után Yordankát http://orangutan.or.id – mert hiszem, hogy ez az állatfaj sok tekintetben erősebb kötelékkel bír az emberhez, mint bármely másik. S mert hittel segíteni másokon, az egyik leginkább INSPIRÁLÓ dolog az életben. (tehát önző dolog is, bevallom, de az ítéljen el, aki jobbat tud)

Lehetsz szkeptikus, és mormoghatod magadban ellenérveidet, de engem, ahogyan a Nőfejlesztő blogom és közösségem már tudja, vagy az ottani hírleveleim is mutatják, mindig a TANULÁS és az ÚJ ISMERETEK töltenek fel. A legjobb újjászületési módszer az, ha BELEVÁGSZ az ismeretlenbe, vagy annak egy pici részébe! Változás, ha tanulsz, változás, ha újat olvasol, változás, ha mindezekről elgondolkodsz és hagyod, hogy az ÚJ ötletek átjárjanak, majd lépsz egyet.

És most jöjjön a ZENE, ami mindezt, amiről írok, ügyesebben kifejezi: Aretha Franklin – (You Make Me Feel Like) A Natural Woman ( http://www.youtube.com/watch?v=dEWuAcMWDLY )

A legfontosabbak a házi patikámból

Taknyos, náthás, szottyos időszak a tél. Van, amikor csupán multivitaminnal simán végigpörögtem egy egész évet. Így volt ez tavaly például. De idén elkapta a grabancomat a kisördög, és vagy a sok nagyvárosi tömegközlekedés, vagy a fáradtság a fő ok, minden esetre belepottyantam a torokfájós, orrdugulós náthába. Hogy nem véletlen jel volt-e az idei karácsony, amikor nagyim lakásában a polcról éppen nem egy klasszikust, hanem a „Természetes gyógymódok a mindennapi gyakorlatban” című PÓTOLHATATLAN és mindig KORSZERŰ nagykönyvet vettem le és lapoztam fel, no azt nem tudom. Én ma már hiszem a véletlenek, a sorsszerű jelek, pillanatok okosan irányító létezését. Így ez a könyv is jókor és jó helyen akadt elém. Kb 1 hónapra a belelapozgatástól, amikor kigyűjtöttem a telefonom jegyzettömbjébe egyes betegségek EGYSZERŰ és TERMÉSZETES gyógymódjait, rám rontott a nátha. Ez a HÁZIPATIKA szerű könyv már a létével is felért nálam a gyógyulással.

Elővettem a lakásban fellelhető 2 bio tisztaságú illóolajamat, levendulát és teafát, előbbit fürdővízbe 6 cseppel – a levendula idegnyugtató, altató, ereket erősítő hatású, a teafa fertőtlenítő és inhalálva mentolosan frissítő -, utóbbit inhalálni 3-4 cseppel használni is kezdtem. (mindez aromaterápia)
Elkezdtem szedni a szokásos C vitamint és a télen elengedhetetlen D vitamint is! (Mivel mindig van itthon Mg és Ca tabletta is, így ha már betegség és vitaminszedés, legyen teljes a repertoár, ezt is toltam.)

Milyen jó, hogy nyáron ismét szedtem bodzát és szárítottam egy nagyobb adagot, amit éppen szörpnek nem főztünk meg. A bodza szinte minden része gyógyszer a testünknek, a virága pont a nátha, a megfázás egyik ellenszere. Ebből teát iszogattam. A cickafarkfű a női bajok ellenszere, de fájdalom és lázcsillapítónak sem utolsó, így ha már volt itthon, abból is főztem több csésze teát. Teának persze mindenféle gyümölcstea is kiváló az ilyen beteges, fáradt időszakban, náthára a legjobb a feketeribizli bogyója. Már nektek korábban megmutattam, hogyan készítettem saját pemetefű szirupot (lándzsás útifű), amiből szintén náthás, torokfájós időszakban érdemes aktívan kanalazni.

De a könyv tanácsot ad meditációs gyakorlatokhoz, jógázáshoz, stresszcsökkentő technikákhoz is, így már olvasni is megnyugtató, újrakezdéshez is ideális „társ”. Nem mellesleg nem felejtkezik el a legfontosabbról sem, amihez szintén ad jó tippeket: sok zöldség, gyümölcs minden napra elkélne!

(Saját levendulaolajam RECEPTJE: Egy tiszta kis üvegbe önts olívaolajat, s ebbe tegyél szárított levendulavirágot. Kb egy hónap után összeérnek az aromák, utána használhatod fürdőolajként, vagy illóolajként is. Kísérletezőbb kedvűeknek sütéshez és salátához is ajánlom. :-) )

házi levendulaolaj

Éves szűréssel a megelőzésért

Mindig utólag vagyunk baromi okosak. Ha speciel orvosokról és az egészségemről van szó, én már túl vagyok az áttörésen. Engem már nem kell győzködni, hogy minimum kétévente a SAJÁT és CSALÁDOM érdekéből, teljes kivizsgálásokon vegyek részt. A tavalyi évben egy fiatal barátom halála is megerősített abban, hogy nincs mitől félni, nincs miért időt húzogatni, kifogásokat találni, „nincsidőm-errét” hajtogatni.

Nekem is 3 évembe telt, hogy elkezdjek saját orvosokat, lelkiismeretes szűrőközponti dolgozókat keresni „új” városomban. Utána már gyorsan megy minden: kis szervezés, mosoly az időpontot osztó hölgyek felé, kérdéslista az asszisztensek és dokik felé, majd egy hét alatt megvan a tüdőszűrés, nőgyógyászati, szemészeti, bőrgyógyászati – anyajegy szűrés – kivizsgálás. Nem felejtettük a teljes vérképre készített, és azt kiegészítő vizeletvizsgálatot sem. S ha már egyszer megyek, nézzük meg a fogaimat is, – a fogkő gyengítheti az ínyeket, s elég gyorsan foghullást eredményezhet! A nőgyógyászatot érdemes összekötni egy biztonsági ultrahangos hasi-alhasi és esetleg kisebb mellű sorstársaimnál mellultrahang vizsgálattal is.
Hogy mindez mennyire fájdalmas? Őszintén: semennyire. S hogy mennyibe kerül? Elenyészően kevésbe (pár tízezres, ha magánrendelésen az összes fent említett vizsgálatot kéred), ha azt vesszük, hogy éveket nyerhetsz magadnak és a családodnak.


One thought on “12. rész miNŐ vidék

  1. Pingback: Saját "miNŐ vidék" rovat a Hungarian Provence blogon | Nőfejlesztő

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>